Tribolex    Expertise, ervaring en creativiteit

 

Veel gestelde vragen

 

 

Is "synthetisch" beter?

Het woord "synthetisch" zegt iets over de manier waarop het product is vervaardigd (door "synthese" verkregen). Het zegt niets over de eigenschappen die daar het resultaat van zijn. Bij smeermiddelen bedoeld men met synthetisch dat de gebruikte basisvloeistof geen minerale olie is, maar iets anders. Dat kunnen allerlei vloeistoffen zijn. Poly-alfa-olefinen, organische esters, fosfaatesters, polyalkeenglycolen en siliconen worden het meest gebruikt.

Ze verschillen ten opzichte van minerale olie met name in het temperatuurgebied waar ze inzetbaar zijn. Meestal hebben synthetische producten een lager stolpunt en kunnen ze ook beter tegen hoge bedrijfstemperatuur. Tegenover dat voordeel staat dat veel synthetische producten zich agressiever gedragen ten opzichte van afdichtingsmaterialen, coatings, lakken en verven. Sommige hechten zich slecht aan metalen en zijn daardoor in pure vorm een slecht smeermiddel. Synthetische producten zijn ook duurder tot aanzienlijk duurder dan op minerale olie gebaseerde producten.

Of een synthetisch product “beter” is, hangt dus af van zowel de toepassing als van het type “syntheet”. Bij zorgvuldige keuze van de samenstelling van een synthetisch smeermiddel kunnen resultaten worden bereikt die met minerale olie niet bereikbaar zijn.

In de olie-industrie wordt het woord “syntheet” nogal “losjes” gebruikt. Wanneer het gaat om een smeermiddel betekent het meestal “mengsel van poly–alfa–olefinen en organische esters”, bij een concentraat voor metaalbewerking betekent het “geen minerale olie bevattend, in water oplosbaar”.

Daarnaast wordt ook gesproken over “semisyntheet”: bij smeermiddelen bedoelt men dan dat er naast een of meer synthetische basisvloeistoffen een aanzienlijk deel minerale olie in zit, bij metaalbewerking bedoelt men een product op basis van poly–alfa–olefinen waarmee met water een zogenaamde “micro–emulsie” kan worden gevormd.